Noin viisi vuotta sitten keväällä minulla oli ihan järkyttävä ihottuma. Viikonlopun kärvisteltyäni päädyin maanantaiaamuna päivystykseen. Lääkäri määräsi minulle antihistamiini lääkityksen, jota apteekissakin ihmeteltiin ja selviteltiin. Myöhemmin syitä ihottumaan selviteltiin pricktestillä. Tulos oli yllättäen paukama maidon "kohdalla".
Mä oon sitten useaan otteeseen epäillyt pitääkö tämä paikkansa, koska välillä tuntuu siltä että siedän ihan hyvin maitoa ja toisinaan sitten taas en. Vuohenjuustosta tai buffalomozzerellasta ei tuu mitään ongelmia. Olen ollut huomaavinani, että kuumennettu maito aiheuttaisi huomattavasti vähemmän iho-ongelmia. Toisaalta pizzoissa on isot erot. Pizzahutin ja Kotipizzan pizzoista tulee ihottuma ja alkaa yskittää, mutta kotona tehdyistä pizzoista ei. Sitten hieman ihmettelin miten Sloveniassa tuli jopa ihan syötyä kokonainen jäätelötuutti ongelmitta! (Eka siis hieman maistelin Timon tuuteista ja lopulta uskaltauduin jo tilaamaan oman jätskin.) Ajattelin tämän olevan omaa ns. toiveajattelua tai sitten prick-testit on pielessä. Slovenian reissusta asti oon miettinyt näitä asioita enemmänkin, mutta en kuitenkaan selvitellyt asiaa sen tarkemmin.
(Oikeasti mä en käsitä miten mun maitoallergia on voinut puhjeta näin aikuisiällä!)
Ylen artikkeli "Miksi maito ei sovi" sai minut selvittämään ihan fakta tietoa maidon käsittelystä. Maanantaina törmäsisn sitten Duodecimin (2008:124(19):2158) artikkeeliin "Kuumentaminen vähentää maidon allergisuutta". Artikkeli perustui Nowak-Wegrzyn et al ( J Allergy Clin Immunol 2008;122:342) julkaisemaan tutkimukseen, jossa 75% 91 tutkitusta alle 18 vuotiaasta ei saanut oireita kuumennetusta maidosta. Mihin lämpötilaan maito pitää lämminttää ei mainittu. Tosin spekulointia asiasta Duodecimin jutussa oli - "vaikutelmaksi jäi se, että iskukuumennettu maito, kiehunut maitoruoka ja leivonnaisissa olevat maitotuotteet kuuluvat vähäallergeenisiin ruokiin. Maidon pastöroiminen ei siihen riittäne." Olisko ne Slovenian jäätelöt tehty iskukuumennetusta maidosta ns UHT-maidosta... mä kuitenkin tiedän, että Suomessa jäätelöistä tulee ihottuma ja alkaa yskittää.
Nyt viikonloppuna ajattelin tehdä lasagnea iskukuumennetulla maidolla. Oon kokeillut syödä tavallistakin lasagnea, mutta siitä tuli ihottuma ja maidoton lasagne ei oo "ns oikeeta lasagnea nähnytkään"... ja tämä on yksi niistä harvoista ruuista jota oon jäänyt oikeasti ikävöimään. Tosin Timon tekemän vuohenjuustao-kesäkurpitsa-lasagne on todella hyvää, mutta ei kuitenkaan sitä oikeeta lasagnea.
Mä oon sitten useaan otteeseen epäillyt pitääkö tämä paikkansa, koska välillä tuntuu siltä että siedän ihan hyvin maitoa ja toisinaan sitten taas en. Vuohenjuustosta tai buffalomozzerellasta ei tuu mitään ongelmia. Olen ollut huomaavinani, että kuumennettu maito aiheuttaisi huomattavasti vähemmän iho-ongelmia. Toisaalta pizzoissa on isot erot. Pizzahutin ja Kotipizzan pizzoista tulee ihottuma ja alkaa yskittää, mutta kotona tehdyistä pizzoista ei. Sitten hieman ihmettelin miten Sloveniassa tuli jopa ihan syötyä kokonainen jäätelötuutti ongelmitta! (Eka siis hieman maistelin Timon tuuteista ja lopulta uskaltauduin jo tilaamaan oman jätskin.) Ajattelin tämän olevan omaa ns. toiveajattelua tai sitten prick-testit on pielessä. Slovenian reissusta asti oon miettinyt näitä asioita enemmänkin, mutta en kuitenkaan selvitellyt asiaa sen tarkemmin.
(Oikeasti mä en käsitä miten mun maitoallergia on voinut puhjeta näin aikuisiällä!)
Ylen artikkeli "Miksi maito ei sovi" sai minut selvittämään ihan fakta tietoa maidon käsittelystä. Maanantaina törmäsisn sitten Duodecimin (2008:124(19):2158) artikkeeliin "Kuumentaminen vähentää maidon allergisuutta". Artikkeli perustui Nowak-Wegrzyn et al ( J Allergy Clin Immunol 2008;122:342) julkaisemaan tutkimukseen, jossa 75% 91 tutkitusta alle 18 vuotiaasta ei saanut oireita kuumennetusta maidosta. Mihin lämpötilaan maito pitää lämminttää ei mainittu. Tosin spekulointia asiasta Duodecimin jutussa oli - "vaikutelmaksi jäi se, että iskukuumennettu maito, kiehunut maitoruoka ja leivonnaisissa olevat maitotuotteet kuuluvat vähäallergeenisiin ruokiin. Maidon pastöroiminen ei siihen riittäne." Olisko ne Slovenian jäätelöt tehty iskukuumennetusta maidosta ns UHT-maidosta... mä kuitenkin tiedän, että Suomessa jäätelöistä tulee ihottuma ja alkaa yskittää.
Nyt viikonloppuna ajattelin tehdä lasagnea iskukuumennetulla maidolla. Oon kokeillut syödä tavallistakin lasagnea, mutta siitä tuli ihottuma ja maidoton lasagne ei oo "ns oikeeta lasagnea nähnytkään"... ja tämä on yksi niistä harvoista ruuista jota oon jäänyt oikeasti ikävöimään. Tosin Timon tekemän vuohenjuustao-kesäkurpitsa-lasagne on todella hyvää, mutta ei kuitenkaan sitä oikeeta lasagnea.
Kommentit
Lähetä kommentti