Siirry pääsisältöön

Etelään junalla ja pyörällä (Viro ja Latvia) - Raiskumsista Siguldaan ja "lepopäivä" Siguldassa (5. ja 6. päivä)

Helteitä on pidellyt. Raiskumsista lähdimme polkemaan hiekkatietä pitkin kohti Ligatnea. Avokki oli katsonut oikoreitin google-mapsista, mutta se oli lopulta pelkkää ryteikköä ja jouduimme polkemaan takaisin.

Onneksi juhannusaattoaamuna oli Latviassa erittäin hiljaista ja krapulaista sakkia, joten vain yksi auto tais tulla vastaan aamupäivän aikana. Ihan hyvä niin, koska se hiekkatie pöllys ei-niin-kivasti. Tie oli muutenkin hieman haastavassa kunnossa, koska paikoitellen se oli sellaista upottavaa hiekka... johon kapea pyörän rengas painavalla lastilla tietty uppos ja matka tyssäs siihen äkisti.

Erikoisin siirtymäväline tällä reissulla oli lautta, jolla ylitimme Gauja-joen taas kerran. Kyseessä oli puinen iso lautta, jota lautturi liikutti ihan käsivoimin.
Lautalle
Pyöräilyn pölyjä karistimme uidessa läheisellä uimarannalla. Ohi lipui iloisia seurueita kumiveneissä. Kumiveneitä sai vuokrata eri kylistä ja taitaa olla aika yleistä ajanvietettä täällä.

Gauja ja kumiveneet
Lounastauko oltiin ajateltu pitää Ligatnessa. Siellä oli myös Neuvostoaikainen bunkkerimuseo. Kunnon lounasta ei saatu, koska kaikki kylän ravintolat oli juhannusaattona kiinni. Improvisoimme siis lounaan paikallisen pikkupuodin antimista - maksapateeta, leipää ja hedelmiä. Ens kerralla pitää kokeilla jotain muuta. Lounastauko pidettiin kiinni olevan turisti-info penkeillä. Turisti-infon ovessa olevasta lapusta selvisi myös ettei se bunkkerikaan ollut auki. Onneksi Ligatnessa oli muutakin nähtävää.

Paikan erikoisuus on pehmeään kalkkikiveen kaivetut tunnelit ja varastosyvennykset. Niitä oli kaikkialla.
Varastoja
Löytyi sieltä muutakin kivaa esim. paljon rappusia.


 Tämän lisäksi maisemareitti, jolla maan vyörymä. Epäiltiin että se lativankielinen lappu siellä aikaisemmin tarkoitti että reitti on suljettu... mutta ihan hyvin tuosta pääsi.

Maanvyörymän ylitys
 Kylässä oli myös aikoinaan ollut paperitehdas.

Suljettu paperitehdas
Iltapäivällä poljimme Siguldaan. Lähtiessämme Ligatnesta, ihmettelin kun pyörä tuntui niin raskaalta. Pysähdyin ihmettelemään, enkä löytänyt syytä. Sitten tajusin tahmeuden johtuvan erittäin loivasta ylämäestä. Se ylämäki ei loppunut ikinä ja seuraavan mutkan ja kumpareen jälkeen oli vielä ylämäkeä. Päädyimme siitä ylämäestä lopulta tasaisemmalle, mutta vilkkaasti liikennöidylle tielle. Matkasimme onneksi vain noin tunnin tätä iso tietä pitkin. Sitä oli aika ikävä polkea, koska autot suhasivat ohi 90 km/h. Majapaikassa suuntasimme ensimmäisenä suihkuun jäähdyttelemään... Ilta vietettiin Siguldan kaupunkia ihaillen, mutta kirjoitan tästä vähän myöhemmin.

Seuraavana päivänä polkaisimme takaisin Ligatneen - koska halusimme nähdä sen bunkkerin. Bunkkeri sijaitsee n. 5 km päässä Ligantessa Skalupesin kylässä. Osallistuimme latviankieliselle opastetulle kierrokselle, joten ihan sujuvasti kuunneltiin.. muttei ymmärretty ihan hirveästi... Jotain sanoja sieltä ja täältä. Siinä oli myös aika paljon säteilysuojeluun liittyvää asiaa/rakenteita, jotka pystyin selittämään avokille ja avokki oli aika tyytyväinen tästä mun "erikoisosaamisesta". Siellä oli kyllä myös englanninkielisiä plakaattejakin paikoitellen. (Se englanninkielinen opastettukierros olis ollut klo 14... mutta ei haluttu jäädä sinne notkumaan useaksi tunniksi.)

Bunkkeri oli säilynyt koskemattona suhteellisen kauan, koska kukaan ei tiennyt siitä. Bunkkeri oli ovelasti sijoitettu sairaalan/parantolan alle. Bunkkeri oli suunniteltu Neuvosto-isojen kihojen suojaksi hyökkäysten varalta. Siellä oli kaikkea jännää ja alkuperäistä tavaraa.

Puhelimia ja radiokuuntelulaitteita 
Kaikkialla ei saanut kuvata, koska osa näytteillä olevasta kokoelmasta on ymmärtääkseni yksityiskokoelmasta. Mutta kierroksella sai siis nähdä kaikki mitä tarvittiin bunkkerinylläpitoon (ilmavaihtojärjestelmä, sähkögeneraattorit, välineet kommunikaation ylläpitämiseen, karttoja ja kokoustiloja) ja kaikki suunniteltu siis ydin- tai biologistahyökkäystä ajatellen. Kierroksen päätteksi sai kanttiinissa maistella vielä pelmeneitä ja herukkamehua.

Ruokalipukkeella sai annoksen pelmeneitä ja mehua
Bunkkerissa oli muuten ihanan viileetä! Paikanpäältä sai viltin, mutta mä en sitä tarvinnut ja vain nautin siitä viileydestä koko sen kahden tunnin kierroksen ajan.

Bunkkerikierroksen jälkeen löysimme Ligantesta auki olevan ravintolan ja söimme siellä sen perinteisen liha-ja-peruna-annoksen. Poljimme takaisin Siguldaan joen vartta pitkin kulkevaa maastopyöräreittiä. (Ja meillä ei siis ollut alla maastopyöriä... )

Gauja joen varrella maastopyöräreitillä
Pysähdyimme alkumatkasta uimaan. Saimme nauttia paarmoista, maisemista ja Gaujajoen vedestä kaikessa rauhassa. 
Virran vietävänä Gauja joessa.
Uimapaikkamme oli lähellä kalkkikivijyrkännettä, joka oli täynnä pääskysen pesiä/koloja.

Gauja ja kalkkikivijyrkänne
Kaikki meni hyvin ihan peruspyörillämmekin... Kunnes eksyimme reitiltä - ihan jäätäviä mäkiä ja kammottavaa (isoa kiveä ja kuoppia) hiekkatietä keskellä isoa peltoaukeaa. Aurinko vielä paistoi pilvettömältä taivaalta ja varjoa ei ollut missään. Vesipullot oli tietty täytetty ennen lähtöä.

Oli vähän kuuma 
Perillä Siguldassa ei ihan hirveästi auttanut kylmä suihku, koska se huone oli myös todella kuuma.

Kommentit

Suositut tekstit

Ummikot Aasiassa 2016 - Taiwan ja ruoka

Taiwanissa ruoka oli aina todella hyvää ja useimmiten myös halpaa. Tämän lisäksi se ruoka sopi mun vatsalle todella hyvin. Sytojen jälkeen vatsa on välillä esittänyt omia protestejaan turpoamalla, mutta tällä reissulla ei ollut mitään muita ongelmia kuin se yksi ilta Kaoshiungissa. Avokkikin sanoi että vatsa on ollut yllättävän hyvässä kunnossa. Ruoka ei ollut tulista, tai ainkaan liian tulista meille kummallekkaan... vaikka mausteita siinä toki oli.  Ruuan tilaaminen tuotti harvemmin ongelmia. Usein ruokalistoissa oli englannin kieliset käännökset, joskaan ne niissäkin oli käytetty varmaankin google-translatea. Vaihtoehtoisesti ruokapaikat saattovat erikoistua vain yhteen asiaan esim. Beef-noodlesiin (nautaa ja nuudeleita) ja silloin sen paikan nimi oli myös Beef-noodle. Beef-noodels Taiwanissa tuli testattua myös monta uutta ruoka-ainesta. En esimerkiksi ikinä aikaisemmin ole syönyt kokonaista friteerattua rapua (hampurilaisen välissä). Ei se mikää makuelämys ollut, mutta

Ummikot Aasiassa 2016 - Junalla Hualienista Taipeihin

Junaliput kannattaa Taiwanissa ostaa mahdollisimman aikaisin. Tämän opimme, kun Hualienissa ostimme lippuja Taipeihin. Lähtö oli lauantaina ja olimme ostamassa lippuja pari päivää aikaisemmin. Hualienin ja Taipein välillä on useita junavuoroja päivässä, joten emme arvaanneetkaan että kaikki paitsi yksi junavuoro oli täyteen buukattu. Tästä junasta saimme junan kaksi viimeistä vapaata paikkaa. Junalippu Junamatka Hualienista Taipeihin kesti muutaman tunnin. Avokki ja minä istuimme eri vaunuissa. Ihailin myös alkumatkasta rannikon vehreyttä ja marmoriseinämiä. Minä istuin jonkun turistioppaan vierellä koko matkan ja juttelimme siinä kaikenlaista.  Matka kului rattoisastati siinä jutustellessa ja taisin torkahdellakin.

Ummikot Aasiassa 2016 - Liuqiun saari (Taiwan)

Aamu alkoi aika ankeasti. Aamupalalla söin lähinnä paahtoleipää, kun mikää muu ei maistunut. Lepäilin vielä aamupalan jälkeen pari tuntia ja sitten aloin taas olla elävien kirjoissa. Sillä aikaa avokki oli suunnitellut helpoimman mahdollisen siirtymisen Liuqiun saarelle menevälle lautalle Dong gangin satamasta. Hotellin respa siis tilasin meille taksin, jonka maksoimme hotellilla. 45 minuutin matka maksoi n. 30€. Dong gangin lauttasatamaan päästyämme tarkoituksena oli ostaa liput. Passi olis kuulemma pitänyt olla mukana, mutta onneksi lompakosta löytynyt ajokortti kelpasi myös. Meidän ajoitus oli aika kohdillaan, koska lautta lähti melkein heti matkaan. Lauttamatka kesti n. 25 minuuttia. Heti satamassa vuokrausfirmojen edustajat piirittivät meidät. Mielenkiintoiseksi tilanteen teki se, etteivät he puhuneet englantia ja me emme vieläkään puhuneet sanaakaan kiina. Tarkoituksena oli vuokrata polkypyörä, mutta saimme allemme 500 Taiwanin dollarilla (~15 €) kaksi sähköpyörää. Koska ki

Ummikot Aasiassa - Hong Kongin nähtävyydet osa 2

Paluumatkalla kävimme sitten katsomassa The Peakin (elikä vapaasti suomennettuna Huippu) on Hong Kongin ykkösnähtävyys. Se on siis korkea kukkula, jonne pääsee vinolla "ratikalla" ja se ratikka oli välillä yllättävän vinossa. Tämä ratikkasysteemi oli aika huonosti järjestelty tai siis sinne on ihan järkyttävän pitkät jonot. Jos haluaa mennä huipulle vain katsomaan maisemia, niin paikallisella julkisenliikenteenlipun arvolla (Octopus-card) pääsee jonon ohi. Emme siis tienneet tätä ja jonotimme tovin... Paikka on ihan näkemisen arvoinen ja ainakaan aamulla siellä ei ollut ihan hirveästi ruuhkaa. Kuva kaupungin puolelle Kukkula toimi selkeästi tilanjakajana. Toisella puolella oli kaupunkin pilvenpiirtäjineen ja toisella puolella vain metsää. Tuolla olisi kuulemma ollut myös paljon patikkareittejä, mutta meillä ei ollut aikaa siihen.  Ensi kerralla sitten. Se kukkulan toinen puoli Toinen jännä nähtävyys oli Kowloonin rannasta näkyvä valoshow. Meidän kamer

Ummikot Aasiassa 2016 - Maokongin teeviljelmät

Viimeinen päivä Taiwanissa käytettiin Maokongin teekukkuloille. Kukkuloille pääsi kätevästi gondolilla. Tämä oli ehdottomasti pisin gondoliajelu, jolla olen ikinä ollut.    Matkalla oli kolme välipysäkkiä ja tietenkin se päätepysäkki. Näkymät oli tietenkin mahtavat ja erittäin vehreät Vehreyttä sai myös ihailla suoraan alaspäin, koska gondoleissa oli läpinäkyvä lattia. Huipulla sitten ihmeteltiin tovi että mitä tehtäis. Päätettiin vuokrata päheät sähköpyörät. Mä otin pinkin. Huristeltiin edestakaisin alueella ja käytiin myös pienellä kävelyllä jonnekin huipulle. Ei sielä mitään nähnyt kuin vihreän seinämän... koska sitä kasvillisuutta oli niin paljon. Teeterasseja oli siellä täällä tietenkin. Käytiin myös tietenkin teehuoneessa. Juotiin tietenkin teetä, mutt myös hedelmä jäähilejuomia. Mä join tietenkin mangoa ja avokki otti jotain vihreää. Sähköpyörillä sai tehokkaasti ihalitua maisemia, mutta maasto oli aikaisempia kohteitamme ehkä h